woensdag 25 september 2013

Nederlands classificatieonderzoek gepubliceerd in Nature

Foto: Rolstoelrugby | Credits: Obbe Winkels

Het toonaangevende wetenschappelijk tijdschrift Nature heeft een onderzoek gepubliceerd van Viola Altman, revalidatiearts bij de Maartenskliniek en zeer ervaren classifier van het Classificatie Instituut.

Het onderzoek, dat in 2010 werd gestart, is gericht op de betrouwbaarheid van romp classificatie in wheelchair rugby. Hiermee heeft dit een bijdrage geleverd aan de voortdurende ontwikkeling en verbetering van de internationaal geaccepteerde classificatiesystemen. Er zijn dan ook vele verbeteringen voorgesteld en aangenomen in het IWRF Classificatie Systeem.

Het merendeel van het onderzoek werd gedaan bij de Maartenskliniek. Er was echter ook een nauwe samenwerking met de Universiteit van Leuven in België en de University of Northern Arizona in Flagstaff, Verenigde Staten.

De publicatie, ‘Reliability of the revised wheelchair rugby trunk impairment classification system’ is online verschenen in Spinal Cord. Klik hier voor een abstract van het artikel.

Op verschillende plaatsen wordt door wetenschappelijke instituten onderzoek gedaan naar classificatie systemen. De Nederlandse inbreng is daarin altijd groot geweest. Het Classificatie Instituut is trots een kleine bijdrage te hebben geleverd aan het onderzoek.

Meer informatie over de onderzoekster is te vinden op de website van de Maartenskliniek.